16.7.2012

Alle 18-vuotiaiden MM-kisaraportit - Kanada

Kanada tulee vuoden toiseensa, ja liittonsa mielestä toiseksi tärkeimpään alle 18-vuotiaitten turnaukseen, vajaalla nipulla johtuen käynnistä olevista junnusarjojen playoffeista. Lyhyellä varoitusajalla kootulla kakkosmiehistöllä on tapana alittaa potentiaalinsa kurittomuudesta ja yhteispelin puutteesta johtuen. Vaikkei viimeisen parissa viikossa koottu miehistö huokunut kanadalaista periksiantamattomuutta, se luotti valmentajaansa Jesse Walliniin pelaten fiksusti läpi turnauksen. Pronssipelin voitto toi Kanadalle toisen mitalin viimeiseen seitsemään vuoteen. Selkäytimeen taottu Stanley Cup-unelma ei välttämättä saa kanadalaisia pelaamaan sielujensa tuskissa kansainvälisissä turnauksissa, mutta keskivertoa paremmalla asenteella liidereittensä (Dumba, Laughton) johdolla pelanneesta joukkueesta voi tehdä jotain johtopäätöksiä. Kanadalla oli kahdeksan ensi kesän varausikäistä, joista Spencer Martin oli kolmosmaalivahtina ja Anthony Mantha sekä William Carrier jäävät arvioimatta hyvistä penkinlämmitystaidoista huolimatta. Josh Morrisseyn raportti on vajaa johtuen hänen roolinsa erilaisuudesta normaaliin pelityyliin nähden ja Kerby Rychelistä en uskonut saavani täyttä kuvaa heikosta yrityksestä johtuen.


Josh Morrissey P 182/84 28.3.1995 Prince Albert WHL

LUISTELU
Nopeasti katsomalla Morrissey vaikuttaa hyvältä luistelijalta, kuten hyökkäyssuuntaan aktiivisen pakin edellytetään olevankin. Hänen lantionseudun liikkuvuutensa ja teränkäyttönsä on hyvällä tasolla ja pienessä tilassa ja ajassa liikkuminen on Morrisseyn luistelun suurin vahvuus. Polvikulman ollessa oikea hän pystyy ottamaan pari räjähtävää ensimmäistä potkua. Ongelmat ilmenevät painopisteen valahtaessa optimaalisesta polvikulman asennosta ylöspäin. Silloin Morrisseyn tasapaino heikkenee ja luistelusta häviää luontevuus. Tämä tapahtuu usein ja näyttää olevan luonteva asento hänelle liu'usta ja paikallaan olosta päätellen. Väärä painopiste vie teränkäytöstä runsaasti tehoja irti ja kyykkytreenin tarpeessa olevan Morrisseyn luistelunopeus jää tämän vuoksi keskitasolle. Takaperinluistelu ja hyvästä itseluottamuksesta kertova sivuttaisliikkuminen ovat runsaan kehityksen tarpeessa ennen kuin Morrisseyn voi sanoa olevan pyörien päällä.


VAHVUUDET
Morrissey liikkuu kentällä pää pystyssä ja huomaa syöttölinjoja yli kahdensadan asteen kulmassa katsoessaan eteenpäin. Pelisilmä on päälle keskitason ja mahdollisesti vähän sen päälle, jos Morrissey olisi todistanut sen oikeaksi rohkeammalla yrityksellä. Kiekkotaidoissa Morrissey voittaa myös yli puolet vertailujoukosta ja hän leipoi kiekkoa rauhallisen itsevarmasti. Lättysyötöt kuuluvat valikoimaan ja siitä voisi antaa suurempaa kiitosta, jos ne olisivat laskeutuneet kerrankin määränpäähänsä. Hän osoitti myös nopeaa päätään reagoiden muuttuviin tilanteisiin niin kropalla kuin mailalla, mikä auttaa häntä voittamaan kokovajetta maalinedustalla ja kulmissa. Kokovaje ei haitannut häntä kaksinkamppailuissa, jotka hän päätti usein tasapeliin estäen isomman vastustajan aikeet. Aggressiivisuus kaksinkamppailuissa näytti tulevan luonteen puolesta päättäväisellä otteella ja Morrissey oli usein tönijä tönittävänä olon sijaan. Voimanpuute haittasi näkyvästi vain muutaman kerran, kun Morrissey ei ollut täysin keskittynyt.

HEIKKOUDET
Morrisseyn kyvyistä ja kyvyttömyyksistä on turha yrittää saada täyttä kuvaa hänen näyttäessään vähemmän omalta itseltään niinä aikoina, kun hän ei ollut luontevissa tilanteissa kaksinkamppailuissa tai kiekon haltijana. Jatkuvasti hiukan väärin sijoittuminen ja paikoin viivästyneet ennakoinnit voivat kertoa sopeutumattomuudesta eurooppalaiseen kaukaloon ja pelityyliin. Oli tempo hidas tai kova niin sijoittumisongelmia oli, mutta ne eivät pahentuneet vaan Morrissey piti tonttinsa vastustajan ja maalin välissä välttyen suuremmilta ongelmilta. Tempon noustessa Morrissey putosi paikoin kärryiltä mikä aiheutti ongelmia, sekä kysymysmerkkejä virheenpaikkauskyvystä. Sopeutumattomuus koko turnauksen ajan asettaa epäilyksiä peliälystä ja vaistoista, joitten avulla voi joko mietintäprosessina tai ajattelematta korjata virheitä. Kyse voi olla väsymyksestä tai kiinnostumattomuudesta tai sitten oikeasti potentiaalia rajoittavista tekijöistä.

PARANNETTAVAA
Pelirohkeus on ominaisuus, joka vaikuttaa välillisesti jokaiseen muuhun ominaisuuteen. Se on kykyä pelata omalla tyylillään tasaisen itsevarmasti. Morrisseyn hyökkäysosaaminen jäi hämärän peittoon kohtuullisen riskittömän otteen vuoksi. Hyökkäyksessä hän osoitti hiukan parempaa pelirohkeutta kuin puolustamisessa eurooppalaisen karusellin keskellä, mutta tilan ja ajan luominen sivuttaisliikkeellä tai vertaisiaan korkeammalla taitotasolla jäi vähiin. Kykyjä näytti olevan. Tulos on kiinni niiden käyttämisestä. Tuntuma peliin auttaa vaistomaisessa sopeutumisessa ja Morrissey voisi löytää sitä tatsia ennen Ivan Hlinka-turnausta. Kykyjen tiedostaminen ja saaminen tasapainoon tuo luontevuutta ja itsevarmuutta otteisiin.

YHTEENVETO
Potentiaalista kertovat vahvuudet jäivät potentiaalia rajoittavien heikkouksien varjoon.

Hunter Shinkaruk VLH/OLH 178/75 13.10.1994 Medicine Hat WHL

LUISTELU
Aggressiivisesti joka puolella kenttää sähisevällä Shinkarukilla täytyy olla intohimoista pelityyliään vastaavia vahvuuksia luistelussaan. Niitä ovat vahvan alavartalon suomat voimakkaat ensimmäiset potkut ja terävät piirrot jäähän sekä pienessä tilassa liikkuminen tehokkaan jalkatyön ansiosta. Isompiaan vastaan Shinkaruk pärjää vahvalla alavartalolla ja jatkuvalla liikkeessä pysymisellä. Kulmapelin ulkopuolella Shinkarukin luistelu ansaitsee selvän miinus-merkinnän. Tekniikassa on paljon hiomista askeleen jäädessä lyhyeksi heikon liu'un takia, mitä haittaavat lyhyet raajat ja luontaisen teränkäytön puuttuminen. Suoranopeus jää todella vajaaksi, eikä Shinkaruk ehdi avojään irtokiekkoihin tai pysty karvaamaan tehokkaasti. Lohduttavaa Shinkarukin pro-potentiaalin suhteen on väläytykset paremmasta luistelusta hänen onnistuessaan paikoin löytämään oikean painopisteen vartalostaan.

VAHVUUDET
Shinkaruk toimii äärimmäisen aggressiivisesti sekä kiekon kanssa, että syöttöpaikkaa hakiessaan läheltä kiekollista. Hän ei asetu aloilleen, eikä tarvitse otteisiinsa rauhallisuutta, vaan hän pystyy käsittelemään tilannetta äly-tasolla tempossa kuin tempossa. Lyhyenläntänä hän pärjää kaksinkamppailuissa paikoin hyvin pystyen suojaamaan kiekkoa hyvällä kaksinkamppailutaidoilla, mutta ei edistä juurikaan peliä ajautuessaan liian ahtaaseen tilaan. Älkää kertoko hänelle edellisestä lauseesta, sillä hän painaa kulmiin suurella tunteella mitään pelkäämättä ja määrätietoisen röyhkeästi haluten varmasti voittaa 1vs1-tilanteet enemmän kuin vastustaja. Koon ja luistelun aiheuttaman rajallisuuden takia Shinkaruk tarvitsee pääkopan sisäisiä ominaisuuksia pärjätäkseen ja niitä edustaa parhaiten vaistot. Hänellä on luova ajattelutapa peliin ja hän osaa vaistota maalipaikkojen synnyn kaukaa oli maalipaikka syntymässä kummalle joukkueelle tahansa. Hänellä on nopea pää tunnistamaan kiekon liikeratoja ja hän ehtii kiekkoon maalin edustalla ennen nopeampiaan. Maalipaikoissa hänen aistinsa terävöittyvät entisestään ja hän pystyy valitsemaan ratkaisutavan maalivahdin sijoittumisen mukaan. Shinkarukilla on palava halu maalintekoon ja kyky ratkaista mestaruuksia tekemällä ratkaiseva maali viimeisellä sekunnilla ilman huolta pään jäätymisestä.

HEIKKOUDET
Rajoitteestaan johtuen Shinkaruk ei pysty olemaan peliä edistävä liideri. Luistelun ja koon lisäksi hänen henkilökohtaisten maalipaikkojen luontia vaikeuttavat lahjakkuuteen nähden vajaa mailatekniikka ja paineen alla hämärtyvä pelisilmä. Kulmaväännöissä Shinkaruk pystyy prosessoimaan poispääsytien tai tavan päätyä tasapeliin, muttei peliä edistävää jatkotilannetta. Hän ei ole tyyppiä, joka kykenee dynaamisesti luomaan omat maalipaikkansa. Shinkaruk yrittää sitä vastoin nostaa pelin tempoa paineistamalla koko kentän laajuudella, joka kuluttaa valtavasti energiaa ja tuottaa harvoin kiekonriistoja. Kova kosketus kiekkoon, keskinkertainen silmä-käsi-koordinaatio ja monet vähemmän viisaat ratkaisut asettavat hänen lahjakkuutensa ääripäät kauaksi toisistaan, joka saattoi aiheuttaa Shinkarukin epätasaisuuden.

PARANNETTAVAA
Shinkarukin ylläpitämä supersankarimainen joka paikkaan pyrkivä pelityyli toi tässä turnauksessa hänen heikkouksiaan jatkuvasti esiin vahvuuksien sijaan. Hän voitti harvoin kaksinkamppailut isompia tai nopeampia vastustajia vastaan jääden usein selvästi kakkoseksi tai pyrkien pelkkään tasapeliin tajutessaan päätyneensä umpikujaan. Hän kykenee maalintekoon erittäin korkealla tasolla, mutta maalit syntyivät Shinkarukin päästessä maalipaikkaan vastustajan väärinsijoittumisen takia. Hänellä on keskitasoa parempi peliäly varsinkin huomioiden hänen ylläpitämän tempon ja hän teki joitain pelinsisäisiä muutoksia, jotka kertovat yrityksestä ymmärtää peliä. Parantaessaan koordinaatiotaan ja täten saaden jalkatyöstään ja -voimistaan enemmän irti hän pystyy luomaan enemmän tilaa itselleen laukaisupaikoille ja voi levittää peliä sivuttaissuunnassa umpikujaan päätymisen sijaan. Laukaisutekniikan ja nopeamman laukaisun avulla Shinkaruk voisi nostaa maalimääriään entisestään. Harva 180-senttinen NHL-pelaaja keskittyy tekemään maalinsa kahden metrin säteeltä maalista. Erittäin lahjakas ja intohimoinen kaveri, jonka draftiennustetta heikentää vielä kehitysvaiheessa olevat ominaisuudet, joita modernilta lätkämiljonääriltä vaaditaan eli luistelu ja viisas kiekonhallintapeli.

YHTEENVETO
Ykköskierroksen tasoiset ominaisuudet: Aggressiivisuus, tunnetaso, pienessä tilassa liikkuminen, kiekonkäsittely maalipaikoissa, ratkaisukyky, vaistot, luovuus, nopea pää.

Parannettavaa:
Tekninen osaaminen + Luistelun ja mailankäsittelyn tekniikat sekä detail-tietous.
Älykkyyden suuntaaminen oikein + Taloudellisuuden, yhteispelin ja puolustuspelin parantaminen joukkueen edun vuoksi.
Tasaisuuden kehittäminen – Oman rajallisuuden tiedostaminen ja luonteva vahvuuksiin keskittyminen.

Kerby Rychel VLH 183/91 7.10.1994 Windsor OHL

LUISTELU
Rychelilla on keskitasoa parempi nopeus, jonka avulla hän ajaa maalille jättäen puolustajan taakseen. Hän voittaa suurimman osan vastustajista myös irtokiekkoihin ehtimisessä vahvoilla ensimmäisillä potkuillaan. Hän luistelee pääasiassa suoraa linjaa pitkin pelin ulkopuolella, sillä muuten hän ajautuu heikkousalueelleen. Rychelin koordinaatio on heikkoa ja kaarreluistelu on sen näköistä, että voisi luulla sen tuottavan kipua. Painopiste on selvästi väärässä kohdassa ja liukuosuus jää heikoiksi. Suoraluistelun suht oikea painopiste lienee enemmän opittua kuin luontaista. Askel jää vajaaksi heikosta liu'usta johtuen. Heikon koordinaation vuoksi Rychel tuskin tulee yltämään keskitasoa paremmaksi luistelijaksi muilla osa-alueilla kuin nopeudessa, jossa pidempi askel ja entisestään paremmat jalkavoimat voivat nostaa nopeuden luokkaan, johon harva yltää.

VAHVUUDET
Rychelin passiivisuus ja haluttomuus toivat hänen vahvuutensa harvoin esiin, mutta kun Rychel vaihtoi vaihteensa ykköseltä isommalle niin hänen huippuosaamisensa oli ilmiselvää. Rychelin hyökkäystehot perustuvat maalille ajamiseen, joihin hän reagoi selvästi puolustajia nopeammin, ja tämä tapahtui Rychelin haluamalla tavalla ehkä jokaisen kerran turnauksen aikana. Hänellä on peliälyä prosessoida tilannetta pelin ulkopuolella ja sijoittua oikein puolustajaan nähden sekä nopeat refleksit ja räjähtävyyttä luistella ulkokautta ohi saamaan maila vapaaksi takatolpalle. Oli Rychel liikkeessä tai paikallaan maalinedustalla niin hän saa toistuvasti mailansa vapaaksi blokaten kropallaan mahdollisuuden sitoa se. Hän selvästi tietää mitä maalipaikassa tehdä ja osaa hyötykäyttää fyysisyyttään. Peliäly on vakuuttavin ominaisuus, joka mahdollistaa Rychelin vaarallisuuden. Laaja yksityiskohtatietous, yli keskitason puolustuspeli ja pelinlukutaito lienevät peruja isä Warrenin iltasaduista.

HEIKKOUDET
Rychel oli turnauksen eniten surffailevalta näyttänyt pelaaja. Ei järin vakuuttavaa. Siihen on syynsä eivätkä kaikki oli negatiivisia. Hän pelasi riskittömästi, ei ollut koskaan täysin hukassa eikä sortunut kertaakaan typeriin kiekonmenetyksiin tiedostaen luistelukykynsä ja kiekkotaitojensa rajallisuuden. Sitten negatiivisiin. Passiivisen viisaasti voi pelata ja siihen Rychelilla oli taipumus, mutta pelin virratessa lähellä hänen reagointivalmiutensa oli heikko ja halukkuus paineistaa riittämätön. Hän jäi juuri tarvittavan verran jälkeen ylettymästä kiekkoon ja suoristi paikoin jälkeen jäätyään selkänsä. Hyökkäyksiinlähdöissä Rychel 1) positiivisesti ajateltuna loi taitavammilleen tilaa (muutaman kerran onnistuen vakuuttavasti) 2) negatiivisesti ajateltuna sysäsi vastuun muille ja vältti paineen alle joutumista. Joka tapauksessa hän oli suurimman osan ajastaan pelin ulkopuolella vaikuttamatta pelin sisältöön. Paineen alle joutuessaan Rychel ei varsinaisesti hätääntynyt, muttei myöskään vakuuttanut luontevuudellaan. Tällöin focus karkasi ja kehonhallinta heikkeni. Vaistojen varassa toimiminen näytti suuremmalta heikkoudelta kuin keskinkertaiset mailatekniikka ja luonneominaisuudet. Suuria heikkouksia ketjun yhteispelin kannalta.

PARANNETTAVAA
Asenteen parantaminen tulee tekemään suurimman muutoksen. Sen huomasi Rychelin suoristellessa vähemmän selkäänsä pronssipelissä. Hän teki korkean tason älynväläyksiä ja puolusti hanakasti. Paremmalla focuksella Rychel korjasi papereissani olleita miinuksia plussiksi. Parempi asenne ei saanut Rychelia muuttamaan pelityyliään ja luontevalta näyttävää tyyliä on turha mennä muuttamaankaan. Lisäaktiivisuus auttaisi pääsemään passiivisuuden aiheuttamasta riippuvuudesta ketjukavereihin ja vastustajan virheisiin, mistä epätasainen maalituotanto johtuu. Myöskään itseluottamus ei ollut kunnossa tasaista suorittamista varten. Kiekon katsominen laukoessa kuuluu muualle kuin MM-tason turnaukseen. Rychelin ratkaisut oli kärjistäen joko huonoja tai hyviä. Mitä parempi asenne Rychelillä oli, sitä parempi hänen reagointivalmiutensa oli ja sitä paremmin hän toteutti riittävän tason pelisilmäänsä ja älyään. Vahvuuksiaan toteuttaessa Rychel oli määrätietoinen, muttei järin dynaaminen ja on siirreltävissä sivuun maalinedusröyhkeyden ollessa vajaata. Teknisesti oikeista taklauksista huolimatta Rychel ei ajanut niitä täysiä loppuun asti. Rychelin vahvuudet ovat lähinnä peliälyllisiä ja hänen lahjakkuutensa (esim. silmä-käsi-koordinaatio ja vaistot) ei välttämättä ole ykköskierroksen lupauksen tasolla. Oikealla suhtautumisella ja intohimolla voi toki voittaa geenien suomat vaikeudet.

YHTEENVETO
Rychel yritti pelata viisaasti, osoitti pystyvänsä pelaamaan viisaasti, mutta passiivisen suorittamisen takia hänestä ei saanut tarkkaa kuvaa.

Darnell Nurse P 191/84 4.2.1995 Sault Ste. Marie OHL

LUISTELU
Nurse on hyvä luistelija kokoisekseen huolimatta osa-alueista, joita voi selvästi kehittää. Hänen jalkatyönsä on nopeaa ja hän pystyy lantionseudun liikkuvuutensa ansiosta tekemään nopeita liikkeitä kovastakin vauhdista. Nurse on löytänyt juuri oikean painopisteen liukukaarrosten tekemiseen ja hän poraa syvää piirtoa jäähän. Hän lähtee räjähtävästi irtokiekkojen perään ja huomioiden alhaisen jalkavoimatason se on erittäin vakuuttava osa-alue. Hänen nopeutensa ja liikkuvuutensa on riittävää ja vain harva vastustaja päihittää hänet pelkästään luistelutaidolla. Nurse kykenee nostamaan peliä jalalla ohittaen ensimmäisen karvaajan kohtuu helposti. Nursen koordinaatio on kehityksen tarpeessa hänen menettäessä tasapainonsa helposti paineen alla. Atleettisuuden ansiosta hän osaa paikata menetetyn tasapainon erittäin nopeasti. Painopisteen hallitseminen rajoittuu lähinnä etuperinluisteluun ja muulloin hän on liian pystyssä asennossa. Hänen takaperinluistelunsa ja sivuttaisliikkeensä vaativat työtä ennen kuin Nursesta kehittyy tehokas neljään suuntaan luistelija, jollaisena hän voi olla plus-tasoa.

VAHVUUDET
Nurse on vaikeasti vastaan pelattavaa tyyppiä, joka ei jätä vastustajaa koskaan rauhaan. Hän pelaa joka tilanteen aggressiivisesti usein halliten liikkeensä ja pyrkii hyödyntämään pienimmätkin mahdollisuudet taklata. Yhdellä yhtä vastaan Nursea on lähes mahdoton kiertää ja hän toimii vaistomaisesti oikein vastustajan tempon- ja suunnanmuutoksiin. Yksittäisissä tilanteissa Nurse on parhaimmillaan ja täten hän yrittää päättää tilanteet nopeasti aggressiivisuudella. Hän pystyy tuomaan kiekkoa ylös ja harhauttamaan vastustajia vaistomaisesti hyvällä itsevarmuudella. Nurse oli jatkuvasti hieman väärin sijoittunut, mutta hän pysyi tilanteen tasalla pahentamatta virheitään ellei vastustaja nostanut kiekonliikuttelun tempoa. Turnauksen loppua kohden mentäessä Nurse hallitsi leveän kaukalon ja temponmuutokset paremmin.

HEIKKOUDET
Kuten sanottua, Nurse oli jatkuvasti väärin sijoittuneena, johon osasyynä on luoton puute takaperinluisteluun ja sivuttaisliikkeisiin, mutta myös pelin vajaa ymmärtäminen. Hän oli erittäin keskittynyt yksittäisiin tilanteisiin ja kykeni hoitamaan ne, mutta seuraavan ratkaisun tekeminen oli harvoin ennalta mietitty. Hän vaati tietyn keskittymisajan tehdäkseen oikean päätöksen. Ilman tuota aikaa hänen näkökenttänsä oli tunnelimainen ja eri vaihtoehtojen näkeminen puolustaessa tai kiekon kanssa oli erittäin puutteellista. Vastustajan hyökkäyksen 2. tilanteesta lähtien Nurse oli vaihtelevissa ongelmissa, sitä enemmän mitä nopeammaksi tempo nousi. Virheet olivat usein pieniä sijoittumislapsuksia, mutta paisuivat vaihdon venyessä hätäilyksi. Hän reagoi irtokiekkoihin hitaasti ellei näe tilannetta katseellaan ja saattaa tehdä omalle maalivahdille maskia ilman laukaisuvaaraa sekä blokkaa väärän etäisyyden päästä, kun laukaus tulee. Focus tuntui heikkenevän jokaisen virheen myötä. Nursen silmä-käsi-koordinaatio on selvästi alle keskitason ja hän onnistuu harvoin mailahäirinnässään. Vaistomainen puolustaminen vaikutti Nursen suurimmalta vahvuudelta, mutta hänen epäonnekseen vaistot rajoittuvat yksittäisiin tilanteisiin reagoimiseen.

PARANNETTAVAA
Nursen kehityskohteista tärkein on luistelun tasapainottaminen ominaisuuksien puolesta sekä itse tasapainon kannalta. Se parantaa lukuisia heikkouksia, kuten takaperinluistelun takia heikkoa gap controllia (järkevän suomenkielisen vastineen keksijälle erätaukokalja). Voimatason paranemisen myötä Nursen aggressiivisuus tuntuu henkisen paineen lisäksi myös oletettavasti pitkäkestoisena fyysisenä kipuna. Hänen ennakointinsa tulee tuskin koskaan olemaan vahvaa, mutta peliälyllä voi korjata yksittäisiä asioita esimerkiksi käydessä taklausten ajoitus. Nursen puolustustekniikat ovat vielä vaiheessa ja hätäily voi johtua selkäytimeen taotun tiedon puutteesta, jota tarvitaan tilanteissa, joissa ei ehdi ajatella. Puolustuksen parempi rytmitys välille passiivisuus-aktiivisuus olisi muutos Nursen aktiivisuus-aktiivisuus-paniikki-rytmiin. Kiekkotaitoja Nursella on jonkin verran ja hän voi jopa hämmästyttää kiekon kuljettamisellaan. Tunnelinäkökenttä ja pelisilmä/kehonhallinta/mailankäyttö-kombinaation toteuttamisen vaikeus ennakoivat Nursesta alhaisen tason kiekonhallintapakkia NHL-tasolle.

YHTEENVETO
Ykköskierroksen tasoiset ominaisuudet: Lähtönopeus, luistinten hallinta, atleettisuus, aggressiivisuus, yksittäisten tilanteiden puolustaminen.

Parannettavaa:
Puolustuspään peliäly + Oppi miten rytmittää tekemistä, kun ajautuu vahvuuksiensa ulkopuolelle.
Luistelun monipuolistaminen + Neljän suunnan liikkuvuuden opettelu sulavaksi.
Voimataso + Fyysisyyden yhdistäminen aggressiivisuuteen.
Päätöksenteko – Älykkyys ei ykköskierroksen tasoa.

Ryan Pulock P 186/91 6.10.1994 Brandon WHL

LUISTELU
Pulockilla on alle keskitason liikkuvuus. Pulockilla on alle keskitason nopeus. Pulockilla on alle keskitason tekniikka. Pulockin koordinaatio ei ole luontevaa. Pulock ei aiheuttanut luistelullaan maalipaikkoja omiin. Miksikö ei? Syy löytyy hänen tasapainostaan. Pulock pystyy liikkumaan jokaiseen neljään suuntaan yhtä hyvin ja hallitsee nopeatkin suunnanmuutokset oikeilla painonsiirroilla. Hänellä on hyvät jalkavoimat seisoen tukevasti teriensä päällä käännöksissä pysyen liukkaidenkin vastustajien perässä. Luistelu ei aiheuttanut muutamaa helposti paikattua kiekonmenetystä lukuun ottamatta ongelmia tässä turnauksessa. Pulockin liikkuvuus on selvästi alle keskiarvon NHL-tasoon verrattuna, muttei ole niin suuri ongelma kuin miltä se kuulostaa kiitos kehitettävien ominaisuuksien ja erittäin tärkeän tasapainon hallitsemisen jo nyt.

VAHVUUDET
Kun 110% hyökkäystehoista tulee Matt Dumban kautta, niin muut puolustajat voivat keskittyä riskittömään puolustuspeliin. Pulock teki juuri sen ja tuloksena oli muutama virhe, joista ehkä nolla typerää, ja muutama maalipaikka omiin kentällä ollessa koko turnauksen aikana. Tästä osiosta tulee siis pitkä. Pulockilla on korkean tason älykkyys, ehkä eliitti-tasoa, jolla hän luki tilanteet järjestään oikein. Hän ei vain lukenut niitä oikein vaan osasi toimia juuri oikealla tavalla paineistamalla tai blokkaamalla todennäköiset syöttölinjat. Hän reagoi tilanteisiin välittömästi ja kykeni riistämään kiekon vastustajan pienenkin virheen jälkeen. Tempon muutoksissa hän ei koskaan jäänyt älyllä jälkeen säilyttäen focuksensa vaihdosta toiseen ja vaihtojen aikana. Luistelu- ja silmä-käsi-koordinaatio-rajoitteistaan huolimatta hän hallitsi 1vs1-tilanteet vaistomaisesti oikein. Harvat virheensä Pulock paikkasi nopeasti ja kyky tehdä salamannopeasti oikea päätös paineistaa tilanteessa, jossa suurin osa olisi pakittanut riskittömästi maalin edustaa turvaamaan, oli erittäin vakuuttavaa. Pulock näkee syöttölinjat keskivertoa paremmin ja voi vaihtaa pelin suuntaa nopeilla oivalluksilla. Hyökkäystaidoista Pulockin vaarallisin ase on lämäri, joka ei lähde vain kovaa, vaan löytää myös pienimmänkin raon maalille asti. Hänen kiekkovarmuutensa siniviivalla on korkealla tasolla ja hän osaa tehdä perustellun ratkaisun vastustajan väärinsijoittumiset huomioiden ja ennakoivan siirron eteenpäih.

HEIKKOUDET
Luistelu ei ole ainoa rajoite, joka estää Pulockia toteuttamasta geenien suomaa täyttä potentiaalia. Luistelun heikkouden takia hän ei pysty olemaan kiekkoa ylöstuova dynaaminen tekijä ja tehokkaaksi kiekonliikuttajaksi häntä estää tulemasta keskitason, tai jopa alle keskitason, mailatekniikka. Hänen kätensä ovat hitaahkot eikä hän pysty dynaamisiin uusia syöttölinjoja luoviin peliä edistäviin ratkaisuihin. Pulock joutuu luomaan tehonsa älyn kautta tiedostaen vastustajan hänelle suoman tilan ja ajan. Oikein sijoittumalla Pulockilta otettiin vahvuudet pois ja jäljelle jäi passiivisuus ja riskittömät ratkaisut. Nopea kiekonliikuttelu tuo aina tilaa hyökkäysalueella eikä se vaikuta pro-potentiaalin suhteen ongelmalta Pulockille. Sen sijaan pelin avaaminen paineen alla vaatii rohkeita ratkaisuja, koska karvaustekniikoiden tehokkuuden takia vapaita syöttölinjoja ei aina ole. Ne on itse luotava ja se luomisen tuska vaivasi Pulockia.

PARANNETTAVAA
Kuulostaa erikoiselta kutsua raa'aksi puolustajaa, jolla on takana 42 ja 60 pisteen kaudet ennen drafti-ikää vähämaalisimmassa Kanadan junnusarjassa. Sitä hän juuri on tietyillä osa-alueilla, joka nostaa entisestään edellä mainittujen pistemäärien arvoa. Älytasoltaan Pulock on kaiken nähneen konkarin tasolla, mutta perustekniikoissa hänellä on runsaasti parannettavaa. Sulavammalla luistelulla, paremmalla mailatekniikalla ja rohkeammalla luonteella Pulock olisi täynnä top3-varauksen tasoisia ominaisuuksia. Geenit tuli ja geenit pysyy eikä kahteen ensimmäiseen voi merkittävästi vaikuttaa. Pulock pelaa joka tilanteen kykyjensä rajoilla ja rajoja nostamalla rohkeus toteuttaa voi parantua sekä aktiivisuus lisääntyä. Lievää pehmeyttä voi parantaa voimatreenillä ja tekniikoita omalla ajalla. Kuuluisa pelirohkeus, sillä Pulock saisi itsestään runsaasti enemmän irti. Älytason pitäisi riittää henkilökohtaisen tekemisen tempon nostamiseen, sillä Pulock pelasi turnauksen lähes kokonaan älyn varassa eikä ajautunut ennakoimattomiin tilanteiisin, joissa toimittaisiin vaistoilla. Hän väläytteli plus-tason vaistoja, joten reservissä on paljon käyttämätöntä potentiaalia. NHL:ssä tarvitaan rohkeutta käyttää kaikkia kykyjään ja itseluottamustason jäädessä vajaaksi Pulockin osakkeet voivat pudota.

YHTEENVETO
Ykköskierroksen tasoiset ominaisuudet: Tasapainoinen luistelu, älykkyys, vaistot, jatkuva focus, tempoon sopeutuminen, lämäri.

Parannettavaa:
Perustekniikat – Kehitettävissä, mutta liian myöhäistä kääntää vahvuudeksi.
Passiivisuus – Luonteen ytimeen on turha sorkkia.
Avaussyötöt + Yksi pieni liike sivulle ja uusi syöttölinja on luotu.
Jatkuva kehitys + Rohkeus kehittää ominaisuuksia virheiden kautta. Vakuuttavin puoli on se, ettei Pulockilla ole heikkouksia, joita ei voisi kehittää.

Viimeisimpien listojen sijoitukset:


Shinkaruk
FC #5
HP #4
ISS #5
McK #8


Pulock
FC #6
HP #10
ISS #16
McK #10


Rychel
FC #18
HP #17
ISS #13
McK #12


Morrissey
FC #26
HP #9
McK #19


Nurse
ISS #30
McK #18

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti