31.7.2012

Alle 18-vuotiaiden MM-kisaraportit - Ruotsi


Ruotsin menestyminen turnauksessa perustui pitkälti pelitapaan, johon kuuluvan korkean tempon perässä vastustajat eivät pysyneet koko ottelua. No, USA pysyi ja siitähän voi tällä maaperällä muistuttaa. Kovaa tempoa eivät täysin hallinneet ruotsalaiset itsekään vaan se toi selviä heikkouksia ilmi niin 2012- kuin 2013-varausikäluokan kovista lupauksista. Monotonisesti saman tyylin jauhamisesta johtuen en usko saaneeni monipuolista kuvaa Elias Lindholmin, Andre Burakowskyn, Alexander Wennbergin, Gustav Posslerin ja Jacob de la Rosen kyvyistä. Näistä viidestä Possler esitti luontevimpia otteita ja hänellä on ainoana tuomio raportin lopussa. Linus Arnesson oli tulevan varausikäluokan kuudes jäsen, joka jäi arvioimatta älykapasiteetin loppuessa viiteen seurattavaan per peli. Heillä kaikilla on mahdollisuus tulla varattavaksi kahdella ensimmäisellä kierroksella.

Elias Lindholm KH 182/82 2.12.1994 Brynäs Elitserien

LUISTELU
Heikkonäköisten katsojien ja Columbus Blue Jacketsin scouttien onneksi Lindholmilla on rightin kätisyys, sillä muuten häntä voisi erehdyttävästi luulla Nicklas Bäckströmiksi. Molemmilla on samantyylinen lyhyehkö varsi, jota tukee kaksi kappaletta ratapölkkyjä reisien tilalla. Lindholm seisoo erittäin tasapainoisesti luistintensa päällä ja pystyy tekemään itselleen tilaa ja aikaa junttaamalla ne jalkavoimillaan jäähän kiinni. Hän myös säilyttää tasapainonsa jokaisessa liikkeessä ja hänen painonsiirtonsa tapahtuvat kypsällä tasolla horjumatta ja kohtuu räjähtävästi. Hän on myös taitava luistimillaan ja pystyy muuttamaan painopistettään tilanteen vaativan luisteluliikkeen mukaan. Lindholmilla on vertailukohdettaan nopeammat jalat, mutta hänenkin lantionseutunsa on jäykkä eikä se avaudu täysin suoraluistelussa tai nopeissa liikkeissä. Hänen nopeutensa oli turnauksessa keskitasoa tai jopa hieman yli, mutta ammattilaistasolla sen ennuste on maksimissaan keskitasoa. Lindholm sai jalkavoimatasollaan ja teknisellä kypsyydellään paljon anteeksi samanikäisiään vastaan. Lindholmin luistelussa oli selvästi enemmän hyviä kuin huonoja puolia, mutta kehittymisvara vaikuttaa vähäiseltä. Suurimmat puutteet ketteryys ja liikkuvuuden sulavuus ovat enää minimaalisesti korjattavissa Lindholmin iässä.


VAHVUUDET
Lindholmin paras ominaisuus oli hänen pelisilmänsä, jonka turvin hän nousi eniten esiin tilaa ja aikaa saadessaan. Varsinkin ylivoimalla hän pystyi näkemään terävästi kaikki liikkuvat palaset ja pitkänkin auki olevan syöttölinjan toiselle puolelle kenttää. Hänellä oli myös nopea pää toteuttamaan näkemäänsä ja lukemaan muuttuvaa tilannetta pelin ulkopuolelta. Lindholm väläytteli nopeita käsiään, mutta harhautukset jäivät vähiin ja parhaiten kädet veivasivat aloitusympyrässä hyvällä prosentilla. Hänen taitotasonsa on selvästi päälle keskiarvon vertailuun nähden (todennäköiset varaukset) nopeiden käsien ollessa myös varsin pehmeät. Hyökkäysvoittoisesta ajattelutavastaan huolimatta hän oli tehokas keskialueen karvaajana ja pysäytti monia hyökkäyksiä henkilökohtaisella häirintäpelillään. Hyviä väläytyksiä ajoitusten oikeellisuudesta tuli paikoin myös hyökkäyspäässä.

HEIKKOUDET
Lindholmilla on kokemusta Elitserienistä, mutta tässä turnauksessa hän ei missään vaiheessa täysin sopeutunut kovaan tempoon. Mielestäni suurin syy oli hänen vajaa vaistomainen tekemisensä. Lindholm vaikutti pelaavan äly-pohjalta näkemäänsä perustuen ja jäi nopeissa vaistoja vaativissa reagoinneissa vastustajia jälkeen. Hän ei ollut täysin tietoinen ympäristöstään vaan keskittyi ennemmin kiekkoon kuin takana näkökentän ulkopuolella väijyvään vastustajaan. Hän pystyi vaillinaisesti edistämään peliä paineen alla, koska hän ei löytänyt nopeasti tyhjää tilaa tai reagoinut vastustajan virheisiin. Vaistomaisuuden vajaus näkyi selvimmin harhautuksissa, joissa Lindholm yritti harhauttaa tehden ensimmäisen liikkeen ottamatta vastustajaa huomioon. Se soi hänelle paikoin yhden onnistuneen harhautuksen, mutta keinot loppuivat kesken toista yrittäessä. Hänellä ei vaikuttanut olevan tarpeeksi päätä reagoidakseen useaan asiaan yhtä aikaa, mikä povaa vajaata kaksinkamppailukykyä ammattilaistasolle. Hän ei yrittänyt kamppailutilanteissa raivokkaasti eikä hänellä tuntunut olevan halua toteuttaa asioita parhaan kykynsä mukaan. Puolustusasenne oli keskinkertaista, mitä voi selittää orientoitumisella, mutta hänen kykyjensä heikkeneminen paineen alla ja pelirohkeuden vajaus viittaavat edellisessä lauseessa mainittujen ongelmien kanssa vähemmän vahvaan luonteeseen. Väitteen heikosta luonteesta kumottuaan scoutit voivat keskittyä hänen luontaisen lahjakkuutensa tasoon, sillä ainakin minusta Lindholm vaikutti ykköskierroksen varaukseksi keskinkertaiselta silmä-käsi-koordinaatioltaan, älyltään ja pelin ymmärrykseltään.

PARANNETTAVAA
Lindholmille suodulla pelisilmällä tilastoissa näkyvä yksi syöttömerkintä (kahden maalin lisäksi) on liian vähän. Suurin ero Lindholmissa ja muissa ykkössenttereissä oli ennakoinnissa, jota Lindholm ei käyttänyt käytännössä lainkaan, ei sijoittumisessaan eikä kiekollisissa liikkeissään. Eniten se haittasi hyökkäyksiinlähdöissä, puolustamisessa ja paineen alla pelaamisessa, joista hänellä ei tuntunut olevan täyttä ymmärrystä. Lindholmilla ei ollut selkäytimessään tyyliä miten hänen tulisi pelata ja hän tyytyi usein riskittömään kiekkoa turvaan ulkopuolelle vievään ratkaisuun suoraviivaisuuden tai vaihtoehtojen luomisen sijaan. Ykköskentän rooliin nähden hän loi vain vähän maalipaikkoja. Hänen luistelunsa oli turnauksessa OK, mutta sen yhdistäminen kiekollisiin ratkaisuihin ei saanut tilaa tai aikaa luoduksi. Mailatekniikan vajaavaisuuteen tyrehtyivät monet Lindholmin muuten hyvät ideat joko laukoa itse tai syöttää tarkasti. Käsiä häneltä löytyy ja parannus on tehtävissä ylävartalon koordinaation kehittämisellä.

YHTEENVETO
Kiitos, kun jaksoit lukea aiemman tekstin. Nyt voit unohtaa sen. Luulen nimittäin Lindholmin pelanneen loukkaantuneena. Hän oli poissa kahdesta ensimmäisestä ottelusta ja ilmitulleet heikkoudet viittaavat ainakin osittaisiin pelituntuman puutteellisuuteen. Jos pelaajaa pidetään top10-varauksena ja hän osoittaa noin keskinkertaista kiekonhallintaa, niin minusta jossain kohtaa kusee. Joko fyysisessä kunnossa tai epärealistisissa arvioissa. Veikkaan ensimmäistä: ei tuomiota.

Andre Burakowsky VLH 186/75 9.2.1995 Malmö Allsvenskan

LUISTELU
Luistelunsa puolesta Burakowsky sopi Ruotsin ”liiku tai kuole”-pelitapaan. Hänellä ei ole tapana pysyä paikallaan vaan liikkua ympäri kenttää ja hoitaa ajoitukset kaarrosluistelulla. Burakowsky liikkuu päälle keskitason nopeudella ja hänen liikkuvuutensa on kokoon nähden hyvää. Luontaisten kykyjen puolesta Burakowskyn hyvän liikkeen suo hänen tasapainoaistinsa, jonka avulla hänen tuntumansa terään on hyvä ja liuku on vähäkitkaista. Jatkuvan liikkeen takia hänen on täytynyt tehdä luistelusta luontevaa. Kehittämisen varaa on teknisesti ja kehonhallinnan puolesta. Burakowskyn liike kärsii liian korkeasta painopisteestä eikä hän saa maksimaalista voimantuottoa aikaan, ennemminkin se on erittäin vajaata lähtönopeudesta päätellen, mikä viittaa alhaiseen voimatasoon. Hänen luisteluasentonsa on alttiina horjumiselle eikä hänellä ole hyvää ketteryyttä päästä fyysisten tilanteiden alta pois. Burakowskylla on merkittävästi varaa parantaa luisteluaan ja saavuttaa plus-tason huippunopeus sekä enemmän tilaa luovat painonsiirrot.

VAHVUUDET
Burakowskyn jatkuva liike aiheuttaa vastustajiin jatkuvan paineen, joten hän on tehokas häirintäpelaaja joka puolella kenttää. Hänen ylläpitämänsä korkea tempo pystyy vaikuttamaan pelin rytmiin oman joukkueen eduksi ja hänellä oli kykyjä toteuttaa sitä pitkiä ajanjaksoja luontevasti. Burakowskylla on peliä edistävä ajattelutapa, jossa hän keskittyy tyhjän tilan löytämiseen havainnoimalla oleellisia asioita. Hän toimii parhaiten vaistomaisesti ja hän pystyy tekemään nopeasti oikeita päätöksiä suosimastaan temposta. Hänellä on paljon keskitason ominaisuuksia, joista voi kokemuksen kertyessä rakentaa luistelun ja koon tueksi dynaamisen paketin.

HEIKKOUDET
Burakowskyn korkean tempon häirintäpeli oli liian tehokasta, sillä se vaikutti häneen itseensäkin. Hänen keskittymisensä ei pysynyt joka hetki kasassa ja se yhdistettynä jo valmiiksi hämärään pelisilmään aiheutti epätasaisia otteita. Luontevuus oli sitä vähäisempää mitä korkeammaksi tempo nousi eikä Burakowsky kyennyt kovin moniin peliä edistäviin ratkaisuihin vaan jäi tilaa luovaksi ketjun jäseneksi. Ruotsin ykkösketjun peli kärsi sen vasemman laidan vajaasta sota-alueelle ajamisesta ja heikosta maalipaikkojen haistelusta johtuen. Hän pelasi sen sijaan varsin yksinkertaisesti eikä toteuttanut rohkeita vaistomaisia ratkaisuja. Hänen älykapasiteettinsa saattaa olla vajaa, koska suurin osa hänen vakuuttavimmista ratkaisuistaan tapahtui alemmassa tempossa, jolloin hän kykeni selvästi parempaan reagointipeliin.

PARANNETTAVAA
Burakowskylla on OK taitotaso, jota voisi mainostaa vahvuudet osiossa. Hänellä on kuitenkin selvästi kehittymisvaraa sillä saralla. Ala- ja ylävartalon koordinaation paremmalla yhteistyöllä taitotaso saattaisi päätyä päälle keskitason ominaisuudeksi. Tämän hetkiset mailatekniikka ja melko kova kosketus kiekkoon eivät saaneet alaikäisenä riskittömästi pelannutta Burakowskya tekemään juurikaan syöttöä kummempia kiekollisia liikkeitä. Hän väläytteli kiekonsuojausta, mutta muuten hän ei ottanut iloa irti isona miehenä olemisesta pienten miesten kansoittamasta turnauksessa. Kapasiteettia kaksinkamppailuissa pärjäämiseen löytyisi. Rohkaisevaa oli Burakowskyn parempi sopeutuminen turnauksen edetessä ja hänen onnistumisensa paremmin kovia kuin heikkoja maita vastaan. Up-tempo pelityylin toteuttaminen on vaativaa eikä Burakowsky onnistunut siinä täysin, mutta hänen ominaisuutensa puoltavat sillä linjalla jatkamista. Omien rajojen mukaan toimiminen, röyhkeä maalilleajaminen ja vahva kulmapelaaminen. Niin Burakowsky kuin muut ruotsalaiset junnut tarvitsevat näitä ominaisuuksia lisää, jos maa aikoo vastaisuudessakin pyrkiä matkimaan Kanadan pelitapaa.

YHTEENVETO
Burakowsky pelasi tarkkailijan kannalta ärsyttävän monotonisesti up-tempoa. Väläytykset kyvyistä jäivät vähiin lähinnä yrittämisen puutteen johdosta. Juoksisin lujaa karkuun, jos joku vaatisi draft-ennustetta tämän turnauksen perusteella.

Alexander Wennberg KH 186/79 22.9.1994 Djurgården J20/Allsvenskan

LUISTELU
Wennberg ei ole luontaisesti lahjakkain luistelija vaan pikemminkin keskitasoa luistimet jalassa syntymisen saralla, mutta hänen luisteluosaamisensa rakentuu monien keskitason ominaisuuksien varaan, joiden avulla hänen aikaansaamansa liike on eteenpäin vievää ja pitkän lauseen päätteeksi pitäisin Wennbergia päälle keskitason luistelijana. Hänen koordinaationsa ja tasapainonsa ei ole täysin luontevaa ja se haittaa luistelun kehittymisen ennustetta. Teknisesti hän voi muokata painopistettään ja fyysisesti voimatasoa, jottei hän jäisi häviäjänä jälkeen kulmapelissä ja miesvartioinnissa. Yli 185-senttiseksi Wennbergin liikkuvuus on hyvää, kuten myös nopeus ja tasapainon säilyttäminen. Suurin ongelma voimatason lisäksi on dynaamisuuden selvä puute eikä Wennberg kyennyt luomaan tilaa ensimmäisillä potkuillaan tai räjähtävillä suunnanmuutoksilla.

VAHVUUDET
Taitotasonsa puolesta Wennberg kuuluu parempaaseen puolikkaaseen ja hänen mailankäsittelynsä on ikäisiään kypsemmällä tasolla. Hän pystyy voittamaan aloituksia pelkästään ranteita kääntämällä ja leipoo kiekkoa pehmeästi. Kehonhallinnallaan Wennberg voi käsitellä kiekkoa horjutetussa tasapainossa ja pystyy laukaisemaan nopeasti kyseisestä asennosta. Hän pärjäsi karvauksen alla kyvyllään suojata kiekkoa vartalollaan ja harhautellen nopeilla käsillään. Wennberg oli toisella sijalla sekä Ruotsin sisäisessä pistepörssissä kuin 2013 varattavien välisessä tilastovertailussa ja osoitti kykyä tehdä hyviä päätöksiä nopeasti tai harkiten useilla eri lahjakkuusominaisuuksilla.

HEIKKOUDET
Wennberg yllätti ja käänsi tilastoihin katsoneiden päitä. Tarkemmin asiaa selvittämällä huomaa kaikkien kolmen maalin tulleen yhdessä ja yhteensä yhdeksän pisteen tulleen kolmessa ottelussa. Näissä kolmessa otteluissa Ruotsi teki 22 maalia päästäen 6. Yhdistävä tekijä näiden otteluiden vastustajille ei ollut heikko taso (olihan Suomi joukossa) vaan se, etteivät ne paineistaneet aggressiivisesti ja jättivät selän taa kiekottomia vartioimatta, mikä suosi Wennbergia. Kuitenkin hän heikkeni selvästi paineen alle joutuessaan ominaisuuksiensa puolesta ja hänen voimankäyttönsä oli tasoa pehmeä. Hän tuntui välttävän fyysisiä tilanteita ja vähemmän mairittelevasti onnistui ennakoinneissaan parhaiten yrittäessään ajoittaa liikkeensä pois päin trafiikista. Asenteeltaan Wennberg hoiti hommansa OK nöyryydellä eikä asettanut joukkuettaan pulaan typerillä ratkaisuilla pikemminkin päinvastoin blokaten muutamia laukauksia. Luonnepuoli vaikutti suuremmalta ongelmalta ja Wennbergistä jäi tekosyitä etsivä kuva. Teoriaa vahvistaakseen hän osoitti vastuunsiirtoa laiskoilla reagoinneilla ja jättämällä kiekollisen tukitoimet vajaaksi keskittyen omaan toimintaansa keskushyökkääjän roolia kantamatta. Sentterin rooliinsa nähden Wennberg ruokki heikosti maalilleajoja suosivia laitureitaan ja edisti pelin suuntaa ennemmin laskevasti kuin dynaamisesti. Epätasaisuudestaan johtuen taitotaso jäi Wennbergin ainoaksi pelistä toiseen vahvuudelta näyttäneeksi ominaisuudeksi.

PARANNETTAVAA
Wennberg ei ehkä osoittanut selviä vahvuuksia tai merkittävän korkeaa lahjakkuutta, muttei myöskään selviä heikkouksia tai ylitsepääsemättömiä esteitä. Suurin kehittämistarve vaikutti olevan itsevarmuudessa ja pelirohkeudessa, joilla pystyy selittämään selviä heikkouksia, kuten sijoittumista, tilanluomista, laukausta, kaksinkamppailupelaamista, luovuutta ja ennakoinnin puutetta; joita siis oli paljon. Wennberg esitti paikoin hyviä ratkaisuja jopa hyvällä itseluottamuksella toteutettuna, mutta toisen peräkkäisen ratkaisun tekemiseen hänen rohkeutensa ei riittänyt ja tekemisen tietoisuus koki kolauksen. Hyökkäyksiinlähdöissä ja kulmapelissä hän vältteli vastuuta yrittämällä luoda tilaa tilanteen ulkopuolella kiekollisen tukitoimien sijaan. Ratkaisujen toteutus oli järjestään heikkoa paineen alla hyvästä taitotasosta huolimatta. Epätasaisuudesta päätellen Wennberg etsii kyvyilleen soveltuvaa pelityyliä nykyisen tyylin ollessa ainakin Ruotsin pelitavassa hukassa eikä hänellä tuntunut olevan tarpeeksi lahjakkuutta tai peliälyllistä kypsyyttä sopeutuakseen turnauksen edetessä. Yllätyskykyä löytyy Wennbergin todistaessa sen tämän turnauksen pistesaalillaan ja kapasiteettia on yllättää draftin seuraajia myös ensi kaudella. Suurimman esteen tiellä kohti läpimurtoa sanoisin olevan luonnepuolella.

YHTEENVETO
Hyvä pokerinpelaaja - hankala lukea.

Gustav Possler LH 180/78 11.11.1994 MODO J20/Elitserien

LUISTELU
Possler on erittäin kova työntekijä ja hänelle jatkuva liikkeessä pysyminen oli elinehto pienestä koosta ja voimatasosta johtuen. Huhujen mukaan hän on edelleen luistelemassa Brnon kaukaloa ympäri, vaikka jää sulatettiin kolme kuukautta sitten. Halu luistella vaikka maailman ääriin on Posslerin suurin vahvuus, jonka jarruttavana voimana on lähes kaikkien muiden luistelun osa-alueiden korkeintaan keskinkertainen toteutus. Posslerilla ei ole irtautumistyökaluja luistelupakissaan. Hän ei ollut tarpeeksi ketterä irtautuakseen miesvartioinnista eikä tarpeeksi nopea ollakseen vaarallinen vauhdissa. Yksinkertaisesti hän ei vaikuttanut lahjakkaalta luistelijalta ja ammattilaistason ennusteeksi sanoisin optimistisesti keskitason. Positiivisia puolia oli liikkeen suuntaus, jota Possler piti jatkuvasti eteenpäinvievänä ja atleettisuuden suoma saippuamainen olemus vastustajan yrittäessä tulla iholle. Voimatasoltaan ja tasapainoltaan Possler oli paljon ikäisiään jäljessä, jos mittarina käytetään kaatumisia kosketustilanteissa. Voimatason puute voi asettaa suurenkin hämäyksen luistelun arviointiin, mikä ei tosin vaikuta suurimpiin haittaan: epäluontevaan koordinaatioon.

VAHVUUDET
Posslerille kaikki kaikessa on jatkuva yrittäminen. Yksikin selän suoristaminen olisi saattanut pudottaa hänet kisaryhmästä lahjakkuuden puutteeseen vedoten. Posslerilla on selvät suuntaviivat, joiden mukaan toimia ja ne viivat osoittavat suoraan eteenpäin. Hänellä on joukkuepelaamiseen soveltuva ajattelutapa, jossa hän yrittää tehdä itsensä hyödylliseksi ja näyttää muille esimerkkiä menemällä tilanteisiin periksiantamattomalla asenteella. Possler keskittyy pysyvän reagointivalmiuden ylläpitämiseen, mikä mahdollistaa hänen pärjäämisensä kulmapelissä, maalinedustan irtokiekkotilanteissa ja karvauksessa. Hän on salakavala hyökkäysuhka, jonka kanssa puolustajien on oltava jatkuvasti hereillä. Possler suosii tyhjän tilan hakemista keskustasta ja hänellä on siihen pelityyliin soveltuvat maalintekijän vaistot, joiden avulla hän näki nopeasti tolppien väliin katsoessaan maaliverkon maalivahdin sijaan. (Oletko muuten koskaan miettinyt asiaa?) Hänellä on yllätyskykyä ennakoida tilannetta puolustajan selän takana tai yrittää luovaa harhautusta.

HEIKKOUDET
Ongelma oli vaan, ettei Possler päässyt toteuttamaan hyviä puoliaan muuten kuin vastustajan suodessa tilaa ja aikaa. Hän pysyi liikkeellään tempon perässä ja hakeutui pelin ytimeen, muttei kyennyt tiedostamaan tilanteita nopeasti vaan joutui usein tyytymään riskittömiin syöttöihin tai Ruotsin pelitavassa vältettäviin purkukiekkoihin. Teoriani on, ettei Possler ole järin lahjakas ja hän joutuu keskittymään omaan tekemiseensä havainnoinnin sijaan. Älyn puutetta kuvastavat fiksujen ratkaisujen vähyys ja jatkuva hieman väärin sijoittuminen. Paineen alla ja nopeassa kiekon liikuttelussa peliväline oli hänen katseensa vankina, eikä hän suoriutunut hyvin 1vs1-tilanteista; fyysisistä kontakteista tai miesvartioinnista (kummassakaan päässä kenttää). Hyviä laukauksia lukuun ottamatta hänen aikaansaannoksensa tulivat järjestään kovan yrityksen kautta taidon sijaan. 1994 loppuvuodesta syntyneenä Posslerin yli piste per peli keskiarvon Ruotsin J20-liigasta ja U18 mm-kisoista voi ajatella olevan entistä vakuuttavampaa, kun ajattelee miten alhaisella taitotasolla hän on siitä suoriutunut. Hänen mailatekniikkansa oli kaukana luontevasta ja kehonhallintansa puolesta pehmeä kosketus kiekkoon oli vaikea ellei mahdoton toteuttaa. Ne ja silmä-käsi-koordinaatio vaikuttivat alle keskiarvon ominaisuuksilta, ainakin verratessa muihin top60:ssa varausta odottaviin ja ammattilaistasoon.

PARANNETTAVAA
Possler elää tai kuolee asenteensa mukana, koska hengähtäessään vasemmalta ja oikealta virtaa lahjakkaampia saman pelipaikan tavoittelijoita ohi tuli hän pelaamaan millä ykkössarjatasolla tahansa. Omien kykyjen tunteminen ja niiden mukaan luodulla selvällä tyylillä pelaaminen asettaa rajan kehitykselle, mutta samalla ehkäisee suurien virhearvioiden syntymistä ja takapakkia. Ymmärrystä pelistä lisää ja rohkeutta toteuttaa vahvuuksiensa mukaan, vaistoilla älyn sijaan Posslerin tapauksessa. Vaistoista kertoo Posslerin sopeutuminen peliin paremmin ja paremmin turnauksen edetessä ja hän toimi luontevammin nopeassa tempossa yrittäen rohkeammin omia ratkaisuja. Samaan tapaan veikkaan Posslerin peliin tulevan koko ajan kehitystä, kunhan jaksaa tehdä töitä, töitä, töitä ja luottaa vahvuuksiinsa. Hänellä on suuntaviivat, joiden mukaan edetä, mutta nopeista nopeimman tempon perässä täytyy siellä lopullisella tasolla pysyä ja tehdä tilanteen vaatima oikea ratkaisu monipuolisella ratkaisuvalikoimalla heikkouksista huolimatta. Paperilla näyttää huonolta: alle keskitason koko, luistelu ja taitotaso. Toiselta puolelta paperia näyttää hyvältä: erinomainen asenne. Sitä ei tule koskaan aliarvioida.

YHTEENVETO
Ykköskierroksen tasoiset ominaisuudet: Asenne, reagointivalmius, maalintekijän vaistot.

Parannettavaa:
Tasapainon säilyttäminen – Paremmat ajoitukset voimankäytön sijaan.
Voimataso – Lisää hauista, jos kuitenkin päättää vääntää voimalla.
Yksityiskohtatietous + Parantaa itsevarmuutta, kun tietää mitä kulloinkin tehdä.
Maalipaikkojen ennakointi + Osaa haistella todennäköisimmän paikan saada kiekko lapaansa.

Jacob de la Rose LH/KH 188/85 20.5.1995 Leksand Allsvenskan

LUISTELU
De la Rose viiletti ykkösketjussa suotuja näytönpaikkoja lukuun ottamatta turnauksen nelosketjun roolissa. Hän on tehokas karvaaja plus-tason nopeutensa avulla ja kykenevä jatkuvaan paineistamiseen sulavalla liikkeellään. De la Rosella on talenttia luisteluun hyvän tasapainoaistin ansiosta ja isoon kokoon sekä koordinaation vajaavaisuuteen nähden erinomainen tuntuma terään. Hän vie liikettään jatkuvasti eteenpäin ja kerää vauhtia parhaiten hyvin koordinoidulla kaarreluistelulla. Voimantuotto ja tekniikka ovat kehityksen tarpeessa de la Rosen kärsiessä erityisesti räjähtävän voiman puutteesta. Jalkojen parempi rytmitys ja monipuolisempi liikkuvuus neljään mahdolliseen suuntaan toisivat parempaa ketteryyttä tarpeeksi atleettiseen kehoon, joka pystyisi ketteryyttä käyttämään. Hänellä on ketteryyden kehityksen esteenä hitaahkot (keskitason) jalat, mutta nopeudentuotossa ne eivät haittaa vaan hän pystyy luomaan hyvän huippunopeuden, jossa on vielä kehittymisvaraa.

VAHVUUDET
De la Rosen merkittävin lahjakkuus ei ole youtube-videoissa prameasti ilmituleva taito vaan merkittävä tukeva ominaisuus nimeltä nopeat refleksit. Ne ovat nopeat, piste. De la Rose keskittyi kahden suunnan peliin, jossa onnistui ja jätti kypsän kuvan omasta pelin ymmärryksestään. Olihan hän puolet kaudesta edustusjoukkueen mukana 16-vuotiaana. Alhaisemmassa tempossa kiekoton sijoittuminen ja paineistaminen olivat kypsällä tasolla ja niistä tuli väläytyksiä kovemmastakin temposta sekä alivoimalla. Kaiken kaikkiaan de la Rose ei edes yrittänyt jättää kaikkea potentiaaliaan kentälle vaan pelasi fiksusti tehden perusteltuja päätöksiä ja hoiti erinomaisella asenteella tonttinsa. Hän väläytteli kahden suunnan taitamisen lisäksi hyökkäyskapasiteettia osoittamalla potentiaalia kiekon suojauksessa, laukomisessa, pelin tekemisessä ja paineen alla pelaamisessa.

HEIKKOUDET
De la Rosella varustettu Ruotsin nelosketju hoiti ruutunsa ja painui vaihtoon saamaan olalle taputukset valmentajilta. De la Rose pelasi hieman mitäänsanomattomasti ja hänen kykyjään joutui selvittämään silloin, kun hän ei ollut kentällä. Nimittäin silloin kun Ludvig Nilsson korvasi de la Rosen niin nelosketju sai aivan uutta virtaa sai yhden taputuksen sijaan kaksi taputusta olalle. Johtopäätös: de la Rose ei ole dynaaminen. Hän ei luonut nopeudella tilanteita, ei ajanut röyhkeästi maalille eikä tehnyt nopeita päätöksiä tai liikkeitä. Todennäköisemmin määränpäänä oli näkökentän päässä häämöttänyt umpikuja, josta hän joutui tekemään simppelin ratkaisun. Räjähtävän voiman tuotto oli heikkoa, mutta suurempi syy vaikutti olevan hidas pää, joka ei ehtinyt prosessoimaan tilanteita ilman mietintätaukoa eikä sallinut de la Rosea havainnoimaan syöttösuuntia ja edistämään peliä sivulle päin. Hän ei toiminut luontevasti, joka tuli parhaiten ilmi epävarmasti pelatuissa kaksinkamppailuissa. Niiden voittosarake ei jäänyt tyhjäksi, mutta taidon tai fyysisyyden sijaan voitot tulivat reflekseillä ja pituusylivoimalla. Hän toimi pääasiassa pehmeästi ja käytti voimiaan erittäin vajaasti.

PARANNETTAVAA
Yhteen lauseesaan tiivistäessä: olemalla oma itsensä. Suurimpia menestymisen tiellä olevia esteitä ei ollut ja vaikka muutaman kerran de la Roselta tuntui loppuvan lahjakkuus kesken niin toisessa tilanteessa hän suoriutui paremmin. Pelirohkeus ja itsevarmuus olivat puutteellisia vähäisen yrittämisen ja riskien välttämisen takia. Se voi negatiivisesti ajateltuna olla viisautta olla menemättä oman lahjakkuusalueensa ulkopuolelle. Hänellä on keskiarvoa enemmän talenttia, josta saa paljon enemmän irti kuin mitä hän tässä turnauksessa esitti. Paljon työtä tarvitsevat NHL-pelaajan jokapäiväiset ominaisuudet voiman ja vartalon hyötykäyttö sekä dynaaminen tatsi peliin.

YHTEENVETO
Luisteli sulavan nopeasti ulos kaukalosta eikä jättänyt jälkeensä vedenpitäviä todisteita potentiaalistaan.

Viimeisempien listojen sijoitukset:

Lindholm
FC #8
HP #5
ISS #14
McK #6

Burakowsky
FC #10
HP #21
ISS #8

de la Rose
HP #13
ISS #19
McK #20

Possler
HP #27

Wennberg
-




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti